© Sonos
Sonos heeft dinsdag de Ace gelanceerd, de eerste draadloze bluetooth-hoofdtelefoon van het Amerikaanse audiomerk. De Sonos Ace is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor 499 euro.
Jarenlang deden geruchten de ronde over Sonos’ eerste draadloze hoofdtelefoon. Bloomberg-journalist Mark Gurman voorspelde dit voorjaar al dat de hoofdtelefoon in juni zou verschijnen. Dat gerucht blijkt nu ook te kloppen: de Sonos Ace ligt vanaf 5 juni in de winkelschappen.
Eerste Sonos-hoofdtelefoon
De draadloze hoofdtelefoon van Sonos verbindt via bluetooth met telefoons. In tegenstelling tot eerdere geruchten is er geen optie om muziek te luisteren via wifi. Sonos gaf tijdens een previewevent uitleg: wifi is niet erg efficiënt. Zou de Ace wifi ondersteunen voor muziekstreaming, dan zou de accuduur dalen tot ongeveer 10 uur. Nu bedraagt die 30 uur met ANC of omgevingsgeluid ingeschakeld.
Sonos belooft desondanks een sublieme streamingkwaliteit. De Ace ondersteunt Qualcomms AptX Adaptive-bluetoothcodec, die volgens Sonos ‘lossless’ muziek kan overbrengen. In-house ontworpen 40mm-drivers moeten vervolgens een spectaculaire audio-beleving bieden.
Ruimtelijk geluid, indien beschikbaar op de gekozen streamingsdienst, tilt die beleving naar een hoger niveau. Gebruikers kunnen die functie desgewenst uitschakelen in de Sonos-app.
Privébioscoop
Muziek afspelen via wifi is niet mogelijk, maar er is één situatie waarin de Sonos Ace wél een wifiverbinding gebruikt: in de thuisbioscoop. Je kan de Ace namelijk verbinden met een Sonos-soundbar om het geluid van je televisie op de koptelefoon af te spelen. Zo kan je tv kijken in de woonkamer terwijl anderen in huis al slapen.
Die verbinding verloopt via wifi en is eenvoudig: met een paar tikken in de nieuwe Sonos-app verbind je de Ace aan de soundbar. Vervolgens hoor je het geluid van films, series en meer in de hoofdtelefoon. Er is ook ondersteuning voor ruimtelijk geluid en Dolby Atmos. In eerste instantie werkt de thuisbioscoop-functie enkel met de Arc-soundbar. Op korte termijn komt dit ook naar de Beam (Gen 2), Beam en de Ray.
TrueCinema-update
Later dit jaar wordt de privébioscoopmodus uitgebreid met TrueCinema. Net als met TruePlay kan TrueCinema de audiokarakteristieken van een ruimte bepalen. Die eigenschappen worden vervolgens gebruikt om het geluid van de Ace te optimaliseren. Het moet de audio laten klinken alsof je helemaal geen hoofdtelefoon draagt, aldus Sonos.
Eenvoudige bediening
Audio is belangrijk, maar tijdens de preview lag ook sterk de nadruk op het bedieningsgemak. De Ace heeft een multifunctionele knop om ANC in- en uit te schakelen, muziek te bedienen en het volume te regelen. Aanraakbediening is met een reden afwezig: Sonos vindt dit onder bepaalde omstandigheden niet betrouwbaar genoeg. Een schuifje is altijd te bedienen en geeft fysieke bevestiging, klinkt het.
De Ace is ook te bedienen via de Sonos-app voor Android en iOS. Dat is echter geen vereiste: je kan de hoofdtelefoon ook zonder de app gebruiken. Sommige functies kan je wel alleen via de app aanpassen: die is beschikbaar op Android en iOS. Het gaat dan bijvoorbeeld om de EQ.
Prijzen en beschikbaarheid
Uniek is dat Sonos de earcups makkelijk laat vervangen. Die zijn met magneten op de hoofdtelefoon bevestigd. Een paar van zulke earcups kost 50 euro.
De Sonos Ace kost 499 euro en is vanaf 5 juni verkrijgbaar in België en Nederland. Je kan kiezen uit twee kleuren: Black en Soft White.