Windows 11 krijgt AI-upgrade met gloednieuwe Copilot+-pc’s

Microsoft Copilot+

© Microsoft

Microsoft heeft maandagavond zijn Copilot+-programma aangekondigd. Daaronder vallen pc’s met een geïntegreerde NPU voor AI-taken. Hiervoor krijgt Windows ook een AI-upgrade.

Microsoft kondigde al langer de komst van AI naar Windows aan. Eerder lanceerde het hiervoor de Copilot-toets, waarmee je in één klik de AI-chatbot opent. Ook werkte Microsoft nauw samen met Qualcomm voor de ontwikkeling van een van de eerste AI-processoren voor Windows: de Snapdragon X Elite en Snapdragon X Plus. Met de lancering van Copilot+-pc’s komt de integratie van AI in Windows in een stroomversnelling. Naast Microsoft lanceren Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung meteen een reeks Copilot+-pc’s – die vanaf 18 juni in de winkels liggen.

Slimste Windows-pc’s ooit

“Copilot+-pc’s zijn de snelste en slimste Windows-pc’s die ooit zijn gebouwd”, aldus Microsoft in de aankondiging van Copilot+. De pc’s beschikken over een rekenkracht van 40+ TOPS (biljoen bewerkingen per seconde), een batterij die de hele dag meegaat en toegang tot de meest geavanceerde AI-modellen. Ook moeten de nieuwe Copilot+-pc’s beschikken over minstens 16 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen.

Volgens Microsoft zullen die AI-modellen ervoor zorgen dat de pc’s “taken kunnen uitvoeren die niet mogelijk zijn op andere Windows-pc’s”. Een deel van die AI-modellen draait lokaal. Dat zijn zogeheten Small Language Models (SLM’s): kleinere taalmodellen dus, die een stuk efficiënter zijn dan de grote taalmodellen (LLM’s) van bijvoorbeeld ChatGPT.

Een deel van de AI-functies op Copilot+-pc’s wordt nog wel afgehandeld door zo’n LLM, die in Microsofts Azure-cloudomgeving draaien.

Recall-tijdlijn

Microsoft heeft ook direct een aantal AI-functies voor Windows 11 klaarstaan die gebruikmaken van de NPU’s in Copilot+-pc’s. Eén van de nieuwe functies is Recall, waarmee Windows je acties uit het verleden laat opzoeken. Het besturingssysteem creëert als het ware een tijdlijn van alle acties die je uitvoert en laat je die met AI doorzoeken. Het gaat niet alleen om de apps die je hebt geopend: Windows zal de AI specifieke acties binnen apps, zoals je webbrowser, laten vastleggen.

Om je privacy te beschermen, zegt Microsoft de Recall-data lokaal op te slaan. Ook worden ze nooit met derden gedeeld. Gebruikers kunnen er verder voor kiezen bepaalde apps of websites uit te sluiten van de AI-tijdlijn. Die gegevens worden dan niet opgeslagen. Het is tot slot mogelijk de Recall-functie volledig uit te schakelen.

Creëer afbeeldingen

Copilot+-pc’s krijgen ook de beschikking over Cocreator en Live Captions. Met Cocreator kun je de AI afbeeldingen laten genereren in Paint met behulp van bekende AI-prompts. Live Captions biedt, zoals de naam al doet vermoeden, de mogelijkheid om live ondertiteling te genereren. Dit werkt voor alle audio die op de pc wordt afgespeeld. In eerste instantie toont Windows enkel Engelse ondertiteling.

Zoals gezegd werken de AI-functies enkel op pc’s met een geïntegreerde NPU met de Copilot+-branding. Tot op heden gaat het hoofdzakelijk om AI-pc’s met de Snapdragon X-serie chipsets. Op termijn zullen echter ook AMD- en Intel-chips verschijnen die deelnemen aan het Copilot-programma.

Concurrentie voor Apple Silicon M3

Die Snapdragon X-serie bestaat uit twee processoren: de X Plus en X Elite. De laatstgenoemde moet de concurrentie aangaan met Apples Silicon M3-chipset. Volgens Microsoft zou de X Elite zelfs tot 58% sneller zijn dan de MacBook Air met M3-chipset. Hoeveel waarde je hieraan moet hechten, is lastig te zeggen: die getallen zijn gebaseerd op synthetische benchmarks.

Net als de M3 van Apple, draait de Snapdragon X-serie op de ARM-architectuur. Dit verschilt van de meeste processoren in Windows-pc’s die gebaseerd zijn op x86. ARM-processoren zijn zuiniger en zouden per watt meer kracht bieden dan de x86-chips.

About Author

Geef een reactie