Apple laat je binnenkort een gehoortest doen met de AirPods Pro 2. De data kan je nadien invoeren om de oortjes als hoorapparaat af te stellen.
Traditiegetrouw kondigt Apple in het begin van september nieuwe producten aan. Dit jaar was het de beurt aan de iPhone 16 en iPhone 16 Pro, samen met hun grotere evenknieën. Ook stelde Apple met de Series 10 een nieuwe smartwatch voor en brengen de AirPods 4 ANC naar het open design dat Apple al jaren gebruikt. Toch gaat het bij het Glowtime-evenement niet enkel om nieuwe hardware. Een van de meest indrukwekkende en meest nuttige functies is op weg naar een bestaand product uit het Apple-gamma, de AirPods Pro 2. Daardoor veranderen de oortjes een beetje in een hoorapparaat.
Die oortjes krijgen nu functies die je gehoor helpen beschermen. Dat doen de oortjes al op passieve wijze, dankzij de siliconen tipjes die geluid tegenhouden. Daarnaast houdt de H2-chip ook schadelijke geluiden op een actieve manier tegen, zodat die je gehoor niet kunnen beschadigen.
Maar Apple zet ook verder in op je gehoord: met AirPods 2 krijg je namelijk de mogelijkheid om thuis een gehoortest te doen. Die gestandaardiseerde test helpt je bepalen of je nog goed hoort. Daarvoor hoef je slechts de oortjes in te stoppen en de app te starten, en op het scherm klikken als je een toon hoort. Het hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag, en daarna toont je iPad of iPhone een verslag. Dat verslag is zo verstaanbaar mogelijk, en wordt beveiligd opgeslagen in de Apple Health-app
De gehoortest is op enkele minuten gedaan. © Apple
Heb je matig gehoorverlies? Dan kunnen de oortjes daar ook meteen een mouw aan passen. Je kan ze namelijk meteen gebruiken als vervanger voor een hoorapparaat. Daarvoor kan je kiezen welke data die gebruikt: een audiogram van de audioloog, of de gehoortest die je thuis zelf uitvoerde. Met die data probeert Apple ervoor te zorgen dat mensen om je heen en je omgeving steeds goed hoorbaar zijn. Er is ook een ‘Media Assist’-functie. Die zorgt ervoor dat alle muziek, video’s en telefoongesprekken “normaal” klinken, alsof je geen gehoorverlies hebt. Op die manieren wil Apple gehoorbescherming toegankelijk maken voor het grote publiek, en helpen waar dat kan.
Medische goedkeuring heeft de gehoortestfunctie wel nog niet gekregen, maar Apple zegt dat die goedkeuring dichtbij is. De functie zou vanaf deze herfst beschikbaar zijn in meer dan 100 landen. In het persbericht noemt Apple enkel buurland Duitsland bij naam, dus we hopen dat de functie ook in België en Nederland beschikbaar zal zijn.