AMD verlaagt al twee maanden na release blijvend de Ryzen 7000-prijzen

De AMD Ryzen 7000-processors zijn sinds dit weekend fors in prijs verlaagd, met 11 tot 19 procent afhankelijk van het model. Dat gebeurt wel met meer producten in deze Black Friday-week, maar in dit geval gaat het niet om een tijdelijke actie, maar om een permanente prijsverlaging.

Het gerucht over een blijvende prijsverlaging, zeer ongebruikelijk zo vroeg in een generatie, verscheen vanochtend op Videocardz, nadat AMD de aanbiedingen in zijn eigen webshop had voorzien van de tekst ‘New Low Price’. Inmiddels is dat label aangepast naar ‘Deals on Our Newest Processors’, maar Tweakers kan op basis van bronnen in de distributieketen bevestigen dat er meer aan de hand is.

De verlaagde prijzen gelden namelijk niet alleen tijdens het Black Friday-spektakel, maar zullen in elk geval in de Benelux tot het einde van het jaar gehandhaafd blijven. AMD financiert de acties voorlopig rechtstreeks door officiële partnerwinkels een vergoeding per verkochte processor te geven, wat een ongebruikelijke aanpak is voor een blijvende prijsverlaging – doorgaans worden daarvoor gewoon de inkoopprijzen aangepast.

AMD lijkt hiermee snel gevolg lijkt te willen geven aan de tegenvallende verkoopaantallen van de Ryzen 7000-processors. Met de gekozen strategie kunnen de prijzen namelijk direct omlaag, en daarmee de verkoopsnelheid omhoog, terwijl een traditionele prijsverlaging langzamer door zou sijpelen naar de markt. In dat geval moeten winkels immers eerst nog van hun duur ingekochte bestaande voorraad af.

Opvallend genoeg ontkent een woordvoerder van AMD Duitsland de blijvende prijsdaling tegenover PCGamesHardware, die ‘beperkt in tijd’ zouden zijn. Dat lijkt een slimme woordkeuze te zijn, want officieel zit er inderdaad een tijdslimiet op de huidige kortingsconstructie voor webwinkels, maar die is pas eind december – niet bepaald een reden om je als consument te haasten, dus. Bovendien lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat de prijzen na zo’n lange ‘kortingsperiode’ naar het oude niveau zullen terugkeren. Vermoedelijk zullen de inkoopprijzen tegen die tijd wel op de reguliere manier zijn verlaagd.

About Author

Geef een reactie