© Unsplash/TechPulse
De batterijcapaciteit van smartphones en laptops neemt toe, terwijl de gebruikte processoren zuiniger worden. Toch betekent dit niet dat je apparaten nu standaard de hele dag meekunnen. Een powerbank is een reddende engel als je zonder sap komt te zitten. We vertellen je welke je moet hebben.
Waarschijnlijk zie je ze wel eens in de winkel: powerbanks die minder dan tien euro kosten. Klinkt als een aantrekkelijke deal, maar wij zouden je willen aanraden weg te blijven van zulke goedkope opties. Goedkoop is duurkoop is zeker bij powerbanks een uitspraak die met de werkelijkheid overeenkomt. Bij zo’n goedkope externe energiebron is het om te beginnen maar de vraag of die je apparaten volledig kan opladen. Koop je ‘m toch, dan zit je straks mogelijk alsnog zonder stroom, omdat de capaciteit niet toereikend is voor wat je verwacht had.
Daarnaast zien we vaak dat de laadsnelheid van zulke powerbanks flink tegenvalt. Heb je een avond de tijd om wat extra sap in je smartphone te pompen, dan hoef je daar niet over na te denken, maar een powerbank is toch ook vooral voor noodgevallen en situaties waarin je plots stroom nodig hebt. Dan wil je niet uren wachten om je toestellen bij te laden.
Capaciteit staat voorop
Voordat je een powerbank selecteert op zijn uiterlijk of andere specificaties, moet je je bedenken wat je ermee van plan bent. Ga je dagenlang op stap met je smartphone zonder dat je een stroompunt tegenkomt, dan kom je niet toe met een powerbank met een 10.000 mAh-capaciteit.
Wil je berekenen hoeveel capaciteit de energiebron nodig heeft, bereken dit dan door de batterijcapaciteit van je telefoon (in mAh) met 1,5 te vermenigvuldigen, en dat resultaat met het aantal dagen dat je de powerbank achtereenvolgens nodig hebt. Door de batterijcapaciteit van de smartphone eerst met 1,5 te vermenigvuldigen, is de verloren energie tijdens het opladen alvast meegerekend. Bij het opladen van apparaten met powerbanks – of reguliere opladers – gaat een deel van de energie verloren als hitte. Zeker bij hogere oplaadsnelheden, zoals bij snelladen voor smartphones of laptops, gaat er veel energie als hitte de lucht in.
Over laptops gesproken: als je die gaat opladen met een powerbank, raden wij aan om minimaal voor een 20.000 mAh-exemplaar te kiezen. Reken via Google of andere sites gerust de Wh-capaciteit van je laptop (die je vaak vindt op de specificatielijst van je toestel) om naar mAh. Vermenigvuldig ook dit getal met 1,5.
Laadsnelheden en poorten
Zodra je de gewenste capaciteit hebt berekend, start pas echt het keuzeproces voor dé perfecte powerbank. Voor dit proces moet je onder andere beslissen welke oplaadpoorten je nodig hebt, welke oplaadstandaarden jij wenst (en jouw apparaten vereisten), hoe snel de powerbank zelf moet kunnen opladen en welk merk je wenst. Hieronder nemen wij elke keuze die je moet maken kort met je door.
- Welke oplaadpoorten heb je nodig? Laad je nog regelmatig apparaten op met een micro-usb-kabel (die aan de powerbank-zijde eindigt in een usb-a-aansluiting), vergeet dan niet om een powerbank te kiezen die minimaal één zo’n poort heeft. Steeds meer nieuwe apparaten laden op met usb-c. Dit geldt voor smartphones, tablets, laptops en zelfs draadloze oortjes. Steeds meer fabrikanten leveren daarvoor ook usb-c-naar-usb-c-kabels mee. Een powerbank kopen die geen usb-c-poorten heeft, is wat ons betreft niet aan te raden.
- Welke oplaadstandaarden heb je nodig? Powerbanks die enkel usb-a-poorten hebben, laden vaak niet sneller op dan 10 watt. Exemplaren met usb-c-poorten kunnen sneller opladen, maar het is niet zo dat de aanwezigheid van zo’n poort die garantie biedt. Let daarom op standaarden als USB-PD (Power Delivery) voor snellaadmogelijkheden. Kijk verder ook naar de laadsnelheden die elke poort maximaal biedt. Voor telefoons is 18 tot 60 watt via usb-c prima, maar voor een laptop heb je minimaal 60 watt USB PD nodig.
- Hoe snel kan de powerbank opladen? Vaak wordt dit onderdeel vergeten, maar het is wel cruciaal: hoe snel kan je de powerbank zelf opladen? Een powerbank van 1.000 mAh is altijd snel opgeladen, maar als het eenmaal gaat om 10.000 of zelfs 27.000 mAh-exemplaren, dan is het wel andere koek. Probeer altijd een powerbank te kiezen die met minimaal 18 watt kan worden opgeladen; liefst zelfs nog wat meer voor een 20.000+ mAh-energiebron.
- Welk merk moet ik hebben: niet elke powerbank doorstaat de tand des tijds op dezelfde manier. Soms overlijden ze vroegtijdig door slechte (en goedkope) batterijcellen of simpelweg een slechte fabricage. Bij powerbanks speelt brandgevaar natuurlijk ook nog een rol; als de beveiliging niet op peil is, kan het flink uit de hand lopen. Kies daarom het liefst niet voor merken waar je nog echt nooit van hebt gehoord. Voor Anker, Aukey, Belkin, Mophie en Xtorm kan je alvast zonder enige zorgen kiezen.
Schermpjes en draadloos opladen
Powerbanks bieden tegenwoordig allerlei aanvullende functies om kopers te lokken. Zo zien we steeds vaker powerbanks die je smartphone draadloos kunnen opladen. Draadloos laden kan handig zijn, maar dan moet het wel vlotter gaan dan bijvoorbeeld 5 watt. Instapmodellen blijven vaak steken rond die 5 watt, wat voor sommige smartphones betekent dat ze ontzettend traag opladen. Let er daarnaast bijvoorbeeld op of er ondersteuning is voor MagSafe of Qi2. Die oplaadstandaarden zorgen ervoor dat je smartphone middels magneten precies boven de spoel van de draadloze oplader komt te hangen. Dit zorgt ervoor dat je smartphone het snelst kan opladen en er zo min mogelijk hitte ontstaat.
Waar we eveneens fan van zijn, zijn de schermpjes op de nieuwste powerbanks. Die schermpjes tonen je de huidige laadsnelheid, of bijvoorbeeld de overgebleven batterijcapaciteit. Zo hoef je niet meer aan de hand van vier lampjes te gokken wat de overgebleven batterijcapaciteit is. Uiteraard brengt zo’n scherm extra kosten met zich mee. Als je gewoon een basale powerbank zoekt die niet te veel moet kosten, dan is dit misschien iets te luxe.
Dit zijn de beste powerbanks in 2024
- Xtorm Fuel Series 5 10.000
- Anker PowerCore 30W
- Belkin draadloze powerbank 10.000
- Anker PowerCore 24K (Powerbank 737)
1. Xtorm Fuel Series 5 10.000
Xtorm Fuel Series 5 10.000
Voordelen
Stevige behuizing
20 watt snelladen
Nadelen
Smaakgevoelig ontwerp
Specificaties
- Capaciteit: 10.000 mAh
- Draadloos laden: nee
- Output usb-a: 1x @ 10 watt (of 18 watt met Quick Charge 3.0)
- Output usb-c 1: 1x @ 18 watt (USB-PD)
- Output usb-c 2: 1x @ 20 watt (USB-PD)
- Input: 20 watt via usb-c (USB-PD)
Deals
Xtorm is een merk dat je mogelijk niet kent, maar al wel ontzettend lang in deze branche actief is. De Fuel Series 5 10.000 mAh-powerbank zit niet alleen boordevol stroom, maar ziet er ook nog eens knap uit. Het frame heeft een softtouch-afwerking en de boven- en onderzijde is gemaakt van rubber in een geometrisch patroon. Hij zal daarmee in elk geval niet snel van tafels of andere meubels afschuiven. Wat het opladen betreft, is het niet de vlotste powerbank, maar met ondersteuning voor 20 watt USB-PD 3.0, hoef je niet al te lang te wachten voordat je smartphone is opgeladen.
De powerbank heeft naast de twee usb-c-poorten met USB-PD ook één usb-a-poort. Deze is uitgerust met Quick Charge 3.0 en kan opladen met maximaal 18 watt. Is de powerbank eenmaal leeg, dan is hij met 20 watt USB-PD-laden ook weer zo bijgeladen.
Je kan de Xtorm Fuel Series 5 ook krijgen in 20-, 27- en 45.000 mAh-varianten.
2. Anker PowerCore 30W
Anker PowerCore 30W
Voordelen
Compacte behuizing
Hoge maximumsnelheid
Handig schermpje
Nadelen
Plastic behuizing is relatief kwetsbaar
Specificaties
- Capaciteit: 10.000 mAh
- Draadloos laden: nee
- Output usb-a: 1x @ 18 watt (Quick Charge 3.0)
- Output usb-c: 2x @ 30 watt (USB-PD)
- Input: 18 watt via usb-c (USB-PD)
Deals
De Anker PowerCore 30W maakt net als de PowerCore 24K (737) deel uit van Ankers nieuwe powerbank-reeks. Die powerbanks herken je elk aan hun schermpjes met de laadstatus en de grijze frontjes. Ook zijn ze een stuk compacter dan de exemplaren die het Chinese merk eerder uitbracht. Onder de streep zijn ze vooral ook gewoon een stuk sneller. De PowerCore 30W laadt, zoals de naam doet vermoeden, op aan 30 watt via zijn usb-c-aansluitingen. Let wel, dat is ook meteen het maximumvermogen van de powerbank. Eens je meerdere apparaten tegelijk aansluit op de stroombron, zal de snelheid rap dalen.
Naast de twee usb-c-poorten vind je ook nog één usb-a-aansluiting, goed voor een laadsnelheid van 15 watt. Daarvoor moet het aangesloten apparaat wel met ‘Quick Charge 3.0’ kunnen omgaan. Het gewicht van slechts 222,26 gram maakt dat je hem ook gewoon kan meedragen in je jas of zelfs broekzak. Dat is vergelijkbaar met menig smartphone. Enkel de dikte (2,6 cm) zal je daar wellicht van weerhouden.
3. Belkin draadloze powerbank 10.000
Belkin draadloze powerbank 10.000
Voordelen
Werkt perfect met je iPhone (MagSafe)
Ondersteunt draadloos laden
Nadelen
Slechts twee aansluitingen voor output
Specificaties
- Capaciteit: 10.000 mAh
- Draadloos laden: ja, 7,5 watt (werkt met MagSafe)
- Output usb-a: 1x @ 10 watt
- Output usb-c: 1x @ 18 watt (USB-PD)
- Input: 18 watt via usb-c (USB-PD)
Deals
iPhone-gebruikers opgelet: deze powerbank is speciaal voor jullie ontwikkeld door Belkin. De draadloze powerbank bevat namelijk magneten aan de bovenzijde om te dienen als MagSafe-accessoire. Draadloos opladen werkt met maximaal 7,5 watt, zoals gewoon voor MagSafe-accessoires. Wil je liever bedraad opladen, dan is dit wellicht niet de meest bijzondere powerbank. Hij biedt namelijk één usb-a-poort (maximaal 10 watt) en één usb-c-poort met 18 watt Power Delivery, tegen een prijs van 60 euro.
Tegen dezelfde prijs kan je de PowerCore Essential 20.000 PD aanschaffen. Schaf je de powerbank van Belkin aan om je telefoon draadloos te laden, wees er dan wel gerust in dat de powerbank snel is volgeladen, dat kan namelijk ook via de usb-c-poort met PD-ondersteuning (18 watt).
4. Anker PowerCore 24K (Powerbank 737)
Anker PowerCore 24K (Powerbank 737)
Voordelen
Vlot opladen (140 watt)
Handig schermpje
Compacte behuizing
Nadelen
Relatief prijzig
Specificaties
- Capaciteit: 24.000 mAh
- Draadloos laden: nee
- Output usb-a: 1x @ 18 watt
- Output usb-c: 2x @ 140 watt (USB-PD)
- Input: 140 watt via usb-c (USB-PD)
Deals
Op dit prijsniveau is de PowerCore 24K van Anker waarschijnlijk de krachtigste powerbank die je zult vinden. Hij biedt namelijk 140 watt opladen via zijn usb-c-poorten die werken met het Power Delivery 3.0-protocol. Dat is voldoende voor het opladen van een laptop, zeker Apples MacBook Air, die genoegen neemt met een laadcapaciteit van 45 watt. Kortom: een perfecte lader voor als je onderweg je laptop wilt opladen. Wil je tegelijkertijd wat accessoires of je smartphone opladen? Dat kan. Hij biedt daarvoor één usb-a-poort die elk met maximaal 18 watt kan opladen.
Zijn alle laadpoorten bezet, dan kan de Anker PowerCore 24K maximaal 140 watt leveren uit de 24.000 mAh-accucellen. Opladen gaat net zo goed ontzettend snel op de PowerCore 24K, namelijk met maximaal 140 watt. Het is wellicht geen goedkope powerbank, maar daar staat tegenover dat hij razendsnel stroom kan leveren, ontvangen én een handig schermpje bevat. Anker is bovendien een merk dat al jaren om zijn betrouwbare powerbanks bekendstaat.