Europa wil al langer komaf maken met de verschillende oplaadstandaarden en de vele kabels die iedereen nu heeft liggen. Nu pint het eindelijk een datum voor de overgang naar USB-C.
Voorheen waren er al plannen om de overgang naar USB-C in 2024 volledig door te voeren. Nu hangt daar eindelijk een datum aan vast. Vanaf 28 december 2024 zouden alle apparaten, met uitzondering van laptops, een USB-C-poort moeten gebruiken om langs op te laden.
Het gaat dan om apparaten zoals toetsenborden, hoofdtelefoons, draadloze oortjes, headsets, smart watches, computermuizen enzoverder. Laptops worden in het begin uitgezonderd van deze regel, maar volgen later. Draagbare computers moeten pas vanaf 28 april 2026 USB-C-laadpoorten gaan integreren.
Dat wil zeggen dat alle apparaten die vanaf 28 december 2024 op de markt komen zich aan de wet moeten houden. Met andere woorden: de kans is groot dat de nieuwste iPhone zich pas in 2025 aan de nieuwe wetgeving houdt. Nieuwe modellen komen normaal gezien namelijk nog voor die datum in de winkelrekken te liggen. Op die manier kan Apple nog een jaartje langer Lightning-connectors blijven gebruiken.
Vanaf 2024 zal er op nieuwe producten ook heel duidelijk een pictogram vermeld staan. Daarop staat een laadblok die al dan niet doorstreept is. Dit pictogram geeft aan wanneer er een lader bij het product geleverd wordt. Alleen: het is niet meteen duidelijk of ‘lader’ hier op de laadkabel of op het laadblokje slaat. Als consument zul je ook de mogelijkheid krijgen om apparaten te kopen, met of zonder laadapparatuur. Op die manier kun je de berg kabeltjes helpen beperken.
USB-C verschillen
Let wel: de ene USB-C-kabel is de andere niet. Zo zullen producenten een minimum- en een maximumvermogen op de lader moeten vermelden. Ook komt er een vermelding van ‘USB PD fast charging’, waarmee aangetoond wordt dat snelladen ondersteund wordt. Laadblokjes zullen dus nog steeds van elkaar verschillen. USB-C-kabels zullen even goed in verschillende uitvoeringen komen, ook al hebben ze allemaal dezelfde vormen en maten. Ook na 2024 let je dus best op welke kabel je waarvoor gebruikt.
Dat wordt je gelukkig iets makkelijker gemaakt door het pictogram dat de EU zal introduceren. Op de plaats van ‘XX’ en ‘YY’ schrijft de EU voor dat het minimum- en maximumvermogen van de lader in watt vermeld wordt. Daaronder wordt beschreven welke laadprotocollen er door de apparatuur ondersteund worden. In ieder geval: de overgang naar USB-C wil dus niet zeggen dat je lukraak de eerste beste kabel kan bovenhalen. Toch niet als je optimaal en veilig wil blijven laden.