Onderzoekers produceren zonnecellen dunner dan menselijk haar

Onderzoekers aan het Amerikaanse MIT hebben ultradunne zonnecellen ontwikkeld die vrijwel elk oppervlak in een energiebron kan transformeren. De duurzame en flexibele zonnecellen zijn dunner dan menselijke haren en kunnen vastgelijmd worden op een sterk, lichtgewicht materiaal en zo op een vast oppervlak geplaatst worden. Volgens de onderzoekers kunnen de zonnecellen op die manier ingezet worden tijdens noodgevallen, bijvoorbeeld.

De cellen zijn honderd keer zo licht als conventionele zonnepanelen en genereren tot 18 keer zoveel energie per kilogram. Ze worden gemaakt van halfgeleidende inkten met behulp van printprocessen die in de toekomst kunnen worden opgeschaald naar grootschalige productie. Het materiaal kan echter makkelijk scheuren, dus is plaatsing op een sterk oppervlak aan te raden.

Onderzoekers zeggen dat de dunne en lichtgewicht zonnecellen op veel verschillende oppervlakken kunnen worden gelamineerd. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geïntegreerd in de zeilen van een boot om stroom te leveren op zee, worden vastgemaakt aan tenten en dekzeilen die worden ingezet bij rampenhersteloperaties, of worden aangebracht op de vleugels van drones om hun vliegbereik te vergroten.

About Author

Geef een reactie