Xiaomi 12T review: doet wat hij moet

De 12T, samen met z’n Pro-broertje, is de nieuwste smartphone van Xiaomi. Bij dit toestel wil Xiaomi vooral pronken met de batterij, het scherm en de camera. Worden de verwachtingen ook effectief ingelost?

Met een stevig scherm van 6,67 inch heb je toch wel meer dan een handvol aan de Xiaomi 12T. Gelukkig is de smartphone niet nog groter gezien er vrijwel geen schermrand aanwezig is. Het amoled-scherm is helder en aangenaam om naar te kijken. De verversfrequentie van 120 Hz, hoewel meer en meer voorkomend, draagt z’n steentje bij aan het kijkcomfort.

Verder heel opmerkelijk bij het vasthouden van het toestel: het gewicht. Met 208 gram gaat het toch al de zwaardere kant op. Als je (veel) lichter gewend bent, is die zwaarte toch even aanpassen bij het dagelijks gebruik. De matte glazen achterkant voelt wel fijn en kwalitatief aan.

De cameraopstelling heeft ook invloed op het vasthouden van de 12T. Hoewel die niet veel groter is tegenover sommige andere smartphones, zijn er andere opstellingen die minder ruimte innemen. Dat maakt dat je soms snel met je vinger tegen een camera aangedrukt zit, waarna je de camera wel eens moet schoonvegen. Maar het komt niet zodanig vaak voor dat het een grote irritatie wordt.

xiaomi 12t smartphone voorkant
xiaomi 12t smartphone zilver

Camera’s

Eén van de paradepaardjes van de Xiaomi 12T is de cameraopstelling. De groothoekcamera is een mooie 108 MP. Die wordt bijgestaan door een ultragroothoekcamera van 8MP, een macrocamera van 2MP en ten slotte een selfiecamera van 20MP. De resultaten in de praktijk zijn goed, maar niet revolutionair. In gewoon daglicht krijg je een scherp beeld, met levendige maar niet te felle kleuren. Bij nachtlicht zwakt de kwaliteit lichtjes af en heb je niet de beste kleurweergave, maar er zijn op dat vlak al slechtere camera’s geweest.

De video’s hebben vrijwel dezelfde kwaliteit als de foto’s. Een leuke bonus is dat het beeld niet snel instabiel wordt. Je kan dus een best professioneel ogende video maken. De zoom is, zowel bij foto als video, heel aangenaam. Er is zo goed als geen kwaliteitsverlies te merken. Specifiek bij het filmen is het zoomen ook erg vloeiend.

xiaomi 12t smartphone collectie

Prestatie

Op de prestatie van dit toestel is weinig aan te merken. De processor, MediaTek Dimensity 8100 Ultra, functioneert prima samen met 8 GB RAM. Je zal zo goed als geen haperingen ondervinden. De smartphone wordt ook amper warm: tijdens de periode dat we de 12T hadden, warmde het misschien twee keer licht op. Voor de opslagruimte kan je kiezen tussen 128 GB en 256 GB, ruim voldoende dus.

Batterij

Het volgende pronkstuk van de 12T zou de batterij moeten zijn. 5.000 mAh is indrukwekkend en dat laat zich in de praktijk ook voelen. Meer dan 24 uur normale gebruikstijd was namelijk makkelijk haalbaar. Als je zuinig bent, kun je meer dan 2 dagen met het toestel doen voor een oplaadbeurt nodig is. Wanneer het moment om op te laden uiteindelijk komt, is de 12T opgeladen voor je het weet. In amper een halfuur ging de batterij van 3 procent naar 100 procent, te danken aan de 120W snellader. Die oplaadtijd is niet ver van de geadverteerde 19 minuten.

Eindoordeel

Er zijn eigenlijk zeer weinig nadelen aan de Xiaomi 12T. Het is anderzijds ook niet zo dat de voordelen ons omvergeblazen hebben. De 12T is een betrouwbaar toestel met een degelijke camera en prima prestaties. Het voornaamste voordeel is de batterij en oplaadtijd om u tegen te zeggen. Als je vooral daarin geïnteresseerd bent, dan kunnen we de Xiaomi 12T zeker aanraden. De prijs is ook allesbehalve verkeerd: voor 599 euro doet deze smartphone absoluut wat het zou moeten doen.

Geef een antwoord