Microsoft biedt eerste blik op Office 2024

Microsoft Office

© Microsoft

Later dit jaar lanceert Microsoft een vernieuwd pakket kantoorsoftware. Microsoft Office 2024 zal later dit jaar zijn voorganger uit 2021 opvolgen. Microsoft is helder over het aanbod: dat zal heel wat minder uitgebreid zijn dan bij Microsoft 365.

Microsoft 365, voorheen bekend als Office 365, omvat de cloudgebaseerde toepassingen van Microsoft. Ze staan gebruikers toe om makkelijk aan documenten te werken, ook als ze daarvoor dikwijls andere apparaten gebruiken. De cloudfuncties maken het bovendien mogelijk om samen te werken aan documenten. De grote vereiste hiervoor is natuurlijk dat je geconnecteerd bent met het internet en regelmatig het systeem kan updaten. Specifiek voor gebruikers en bedrijven waarvoor dat geen mogelijkheid is, lanceert Microsoft Office 2024 LTSC.

Minder mogelijk dan in 365

‘LTSC’ staat voor ‘Long-Term Servicing Channel’. Daarmee duidt Microsoft aan dat er flink wat tijd tussen updates zit. In dit geval duurt dat 2 à 3 jaar: al die tijd kan je de software gebruiken zonder hem bij te werken. De software werkt volledig offline, waardoor hij sommige 365-functies ontbeert. Online samenwerken zal niet lukken, maar ook Microsofts Copilot-systeem zal niet opduiken in de kantoorsoftware. Dat is alleen weggelegd voor Microsoft 365, aangezien je geconnecteerd moet zijn om het AI-systeem te gebruiken. Ook Publisher verdwijnt uit het kantoorpakket: die software wordt namelijk opgedoekt.

Net zoals bij vorige Office-versies krijg je bij de software een eeuwigdurende licentie die aan je apparaat gekoppeld is, waarvoor Microsoft 5 jaar lang ondersteuning biedt.

De nieuwe versie van Office brengt wel wat nieuwe functies met zich mee. Zo krijg je een aantal nieuwe mogelijkheden om afspraken te registeren in Outlook, en wordt de zoekfunctie daar flink verbeterd. In Excel voorziet Microsoft dan weer de mogelijkheid om dynamische grafieken en reeksen te maken. Tot slot werden de prestaties, de beveiliging en de toegankelijkheid flink opgeschroefd ten opzichte van Office 2021.

Consumentenversie onderweg

De LTSC-versie van Office 2024 is bedoeld voor bedrijven. Consumenten kunnen later dit jaar een aparte versie kopen waaraan geen LTSC-label hangt. Daarvoor zullen ze dan wel tussentijdse updates kunnen ontvangen. Wel geeft Microsoft nog geen details vrij over de consumentenversie van Office 2024: dat wil het pas doen wanneer de lancering dichterbij komt.

Office 2024 komt bovendien zowel naar OS X als Windows, en zal ondersteuning bieden voor zowel 32-bits- als 64-bitstoestellen. Gebruikers zullen de software bovendien kunnen gebruiken op Windows 10: alleen als je een ARM-chip in de pc hebt zitten, is Windows 11 vereist. Het softwarepakket zal 299 euro kosten, inclusief btw.

About Author

Geef een reactie