Modder legt haarfijn uit hoe je een DIY Raspberry Pi-NAS voor 60 euro maakt

Modder en ontwikkelaar Toby Chui laat in een uitgebreide blogpost zien hoe hij een opensource nas-systeem maakt op basis van een Raspberry Pi (of een andere single board computer). Het eindresultaat is een compacte diy-nas die volgens Chui zo’n 60 euro zou kosten, ervan uitgaande dat je een 3D-printer, soldeerspullen, bedrading en wat andere gereedschappen voorhandig hebt. 

Het ontwerp is volgens Chui zo eenvoudig mogelijk zodat veel van de onderdelen zonder al te veel poespas door een 3D-printer gemaakt kunnen worden. Zo zijn de twee 3,5-inch drivebays op zichzelf niet heel stevig, maar zorgen ze met een daadwerkelijke hdd voor een stevige nas. Verder stelt de ontwikkelaar dat de bedrading zo is georganiseerd, dat het vrij gemakkelijk is om de sbc te vervangen. Hij raadt een Orange Pi Zero aan, maar een Raspberry Pi 4 of Orange Pi Zero 2 zou bijvoorbeeld ook prima passen.

Kleine kanttekening: Chui maakt gebruikt van een pcb-printservice om een custom printplaat te maken (uiteraard staan de vereisten in de blogpost). De prijs voor een dergelijke service is daarentegen heel erg variabel. Ook gebruikt Chui een eigen besturingssysteem, een laag bovenop Linux die hij ArozOS noemt. Dit is een opensourceproject.

About Author

Geef een reactie