Volgende generatie chips wederom duurder door hogere kosten TSMC 3nm-procedé

Volgens een rapport van DigiTimes zal je in de toekomst mogelijk flink meer moeten betalen voor een geavanceerde smartphone, processor of videokaart. Een wafer van TSMC’s 3nm-procedé zou namelijk tot wel een kwart duurder zijn dan de vorige generatie. Hierdoor wordt de kostprijs voor fabrikanten verhoogd, die op zijn beurt wordt doorgerekend aan de consument.

Zo meldt de site dat de Taiwanese chipbakker zo’n 20.000 Amerikaanse dollar aanrekent voor een 3nm-wafer. Terwijl N3 relatief gesproken minder duur is in vergelijk met de prijsstijging van N7 naar N5, van 10.000 naar 16.000 dollar, gaat het desalniettemin om een uplift van 25%.


Volgens Nvidia-ceo Jensen Huang kost het N4-procedé van de RTX 40-serie aanzienlijk meer dan Samsungs 8nm-node van de RTX 30-reeks.

DigiTimes geeft aan dat de hogere prijzen te wijten zijn aan de steeds complexere technologie die nodig is voor de geavanceerdere nodes, daarnaast heeft TSMC een sterke concurrentiekracht: Samsungs GAA-gebaseerde 3nm-proces alsook 4 en 5nm blijven naar verluidt slechte yields vertonen, waardoor klanten eerder geneigd zijn om voor TSMC te kiezen.

About Author

Geef een reactie