Microsoft herstelt printerdrivers, update eindelijk mogelijk

Printerdrivers - probleem eindelijk opgelost

Door problemen met printerdrivers konden sommige gebruikers hun pc niet updaten. Na een Windows-update kan je het probleem zelf oplossen.

Sommige Windows 11-gebruikers konden hun computer de afgelopen maanden niet updaten naar de Windows 11 22H2-versie. Deze update dateert van september 2022 en brengt enkele veranderingen naar het populaire besturingssysteem. Zo zitten er sinds 22H2 tabs in de bestandsverkenner en is het makkelijker om de layout van verschillende vensters op het scherm te bepalen.

Problemen met printerdrivers

Niet iedereen kon onmiddellijk van deze nieuwe functies genieten. Voor gebruikers met een printer was het in veel gevallen afwachten of zij de update konden doorvoeren. Microsoft ontdekte immers een probleem in bepaalde printerdrivers. Printers die gebruik maken van Microsoft IPP Class Drivers en Universal Print Class Drivers liepen allemaal risico om door het probleem aangetast te worden.

Het probleem doet zich voor bij het installeren van het apparaat: door een slechte verbinding met de printer was het besturingssysteem niet in staat om de juiste instellingen toe te kennen aan de printer. Zoiets zou op een later moment, wanneer er wel verbinding is, opgelost kunnen worden. In dit geval gebeurde dat niet automatisch, waardoor heel wat printers slechts beperkte instructies konden verwerken. Getroffen gebruikers merkten dat dubbelzijdig of in kleur printen niet lukte. Daarnaast konden de papierinstellingen niet aangepast worden en was het onmogelijk om in een hogere resolutie te printen: alle prints werden beperkt tot een kwaliteit van 300x300dpi.

Stuurprogramma’s herstellen

De nieuwe update van Microsoft verhelpt dit probleem. Daarbij moet wel een kanttekening gemaakt worden: Windows Update is niet altijd in staat om printerdrivers te verwijderen en opnieuw te installeren. Gebruikers dienen dus zelf de printerdrivers te verwijderen en opnieuw te installeren. De printerdriver verwijderen kan via ‘Instellingen > Bluetooth en apparaten > Printers & scanners’. Selecteer de naam van uw printer en kies ‘Verwijderen’.

Om de printer opnieuw te installeren, met drivers die wél werken, klik je op ‘Apparaat toevoegen’. In meeste gevallen zal Windows zelf op zoek gaan naar het geschikte stuurprogramma. Als dat niet het geval is, is het best om naar de website van de printerfabrikant te surfen. Ook daar zijn de drivers beschikbaar, samen met instructies om ze te installeren.

Na het uitvoeren van deze update is het mogelijk om te upgraden naar Windows 11 22H2 – én om opnieuw in hoge kwaliteit afdrukken te maken.

About Author

Geef een reactie